MAVA project ecotoerisme

Dankzij de steun van de MAVA foundation heeft Chimbo het MAVA-project kunnen lanceren in de Boé.  Het MAVA-project richt zich op de ontwikkeling van ecotoerisme in de Boé. Ten eerste zal de belangrijkste focus van het project liggen bij het aantrekken van ecovolunteers boven ecotoeristen. De reden hiervoor is dat de Boé een afgelegen gebied is en de lokale bevolking geen ervaring heeft met toerisme. Het is een grote uitdaging van hun en Stichting Chimbo dit te ontwikkelen. Maar de belangrijkste reden om ecovolunteer-toerisme te ontwikkelen komt door het evenwicht wat betreft investeringen en resultaten, zowel op financieel vlak als op het gebied van natuurconservatie. De ecovolunteers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de Boé op deze vlakken. De lokale bevolking zal bijdragen aan het ecovolunteers programma en zullen de vruchten ervan plukken. Het biedt een alternatieve bron van inkomsten voor ze. Als de bevolking in de Boé profiteert van het toerisme en indirect dus van hun omgeving en haar biodiversiteit, zullen de maar aandacht hieraan besteden, Het gebied en haar flora en fauna zullen profiteren van deze nieuwe situatie, net als de lokale bevolking.

Bekijk in dit overzicht de belangrijkste activiteiten en voorzieningen van het ecovolunteersprogramma in de Boé.

Afbeelding3

Dorpscomités

Stichting Chimbo heeft 28 dorpscomités ingesteld in verschillende dorpen in de Boé. De comités gaan twee keer per maand op patrouille en verzamelen daarbij gegevens over chimpansees en andere beschermde dieren in de omgeving van hun dorp. Elk comité bestaat uit 5 personen die uniformen dragen en uitgerust zijn met fietsen.

De comités evalueren de schade aan gewassen door chimpansees, ontmoedigen de jacht op chimpansees, beïnvloeden het gedrag van hun dorpsgenoten met bewustwordingsactiviteiten etc. Als er in het gebied van een dorpscomité een chimpansee wordt gedood of gevangen brengen zij ons team op de hoogte om maatregelen kunnen nemen.

 

Analyse rapportages dorpscomités

In 2012 heeft een biologiestudent uit Nijmegen de rapportages van de dorpscomités geanalyseerd. Hij heeft de coördinaten bepaald van de plekken waar dorpscomités tijdens hun patrouilles chimpansees hebben gezien. Hieruit is gebleken dat chimpansees in de gehele Boé voorkomen, gedurende het hele jaar.

 

Resultaten werk dorpscomités

Uit de bovengenoemde analyse is gebleken dat de comités zeer nuttig werk leveren. We hebben de verspreiding van de chimpansees in de Boé goed in kaart kunnen brengen. Daarnaast is hun taak om de bewustwording onder de lokale mensen te laten groeien ook erg succesvol gebleken en door hun alertheid is de overheid in actie gekomen en heeft iemand gevangenisstraf gekregen voor het doden van een chimpansee.