Natuurbescherming in de Boé

Het is de doelstelling van de stichting de chimpansee populatie van West Afrika te beschermen. Om dit te concretiseren is de stichting in eerste instantie gestart met het projecten in de Boé. De reden hiervoor is dat er vanuit het bestuur ruime ervaring is met het werken in de Boé. De Boé regio is een bestuurlijk duidelijk afgebakend gebied, waar relatief nog veel chimpansees voorkomen. De Boé is een gebied met een natuurlijke rijkdom die van mondiaal belang is. Dit wordt geïllustreerd door de aanwezigheid van een relatief zeer grote populatie chimpansees (volgens de meest recente schatting 700 dieren). De lokale gemeenschap heeft haar eigen cultuur behouden en heeft zeer veel kennis over het gebied.
De natuurlijke hulpbonnen worden echter bedreigd door de heersende armoede, een nauwelijks aanwezige overheid, een concessie die verleend is voor bauxiet mijnbouw,  plannen om  een verharde weg aan te leggen, immigratie van mensen uit Guinee Conakry, illegale kap en bosbranden, en de jacht op beschermde diersoorten w.o. chimpansees. Momenteel lopen er in grote lijnen drie projecten waar Chimbo aan meewerkt samen met lokale zusterorganisatie Daridibo.

  • MAVA project (afgerond) –  gericht op de ontwikkeling van ecotoerisme
  • Chimpansee onderzoek – in samenwerking met het Max Planck for Evolutionary Anthropology wordt onderzoek gedaan naar de chimpansee groepen in de Boé
  • Save our Species (afgerond) – gericht op het versterken van de dorpscomites
  • MISUBAB project (afgerond) – gericht op het stimuleren van duurzame mijnbouw
  • COMBAC-Boé – community based conservation of the cultural and natural values of the Boé sector