BoéMap Boé

De Boé is de meest zuidoostelijke sector van de regio Gabu. De officiële hoofdstad is (Madina de) Boé maar het bestuurlijk centrum is Beli; dit is althans de vestigingsplaats van de “administrador”, de hoogste ambtenaar van de Boé.
De Boé is 3,287,8 km² (328.780 hectare) in oppervlak. De bevolking bestaat uit ruim 12.000 mensen verdeeld over 85 dorpen. Over het algemeen is de Boé dus zeer dun bevolkt.
De regio is extreem arm, meer dan 90% van de bevolking leeft van minder dan € 1 per dag. Er komt geen hongersnood voor, maar in bepaalde seizoenen zijn mensen sterk afhankelijk van wat ze in de natuur vinden.

Bereikbaarheid

De infrastructuur in de Boé is gebrekkig. De westgrens en de noordgrens van de Boé worden gevormd door de Rio Corubal. De enige toegang tot de Boé vanuit het noorden loopt via een pont over de Corubal. De pont is regelmatig uit de vaart omdat de kabel waarmee hij aan de oever vastzit, gebroken is. In het regenseizoen is soms de motor niet krachtig genoeg en wordt de pont helemaal uit de vaart gehaald. Personenvervoer per prauw over de rivier is vrijwel altijd mogelijk. In het zuiden en oosten grenst de Boé aan Guinee (Conakry). Er zijn enkele grensovergangen maar de wegen zijn niet altijd begaanbaar. Ze worden vooral gebruikt voor het vervoer van smokkelwaar. Voor de gemiddelde inwoner van de hoofdstad Bissau is de Boé erg ver weg. De meesten zijn er nog nooit geweest.

Klimaat

Klimatologisch behoort de Boé, net als de rest van Guinee Bissau tot de vochtige tropische  klimaat zone van het savannetype (Aw). De dagtemperatuur schommelt tussen de 30 en 33º Celsius, de nachttemperatuur varieert tussen de 18 en 23 graden. De verschillen in neerslag zijn extreem. In de maanden december tot en met april regent het bijna niet. Van juni tot en met oktober is het erg nat.

Geografie

Geografisch kan men de Boé zien als het uiterste noordwestelijk deel van het grote Fouta Djallon massief in Guinee (Conakry). Het landschap bestaat uit grote vlakke plateaus met een savannevegetatie, doorsneden door betrekkelijk smalle, tamelijk ondiepe rivierdalen met  vaak vrij steile oevers. De oevers en dalen van de rivier zijn begroeid met tropisch bos. Het is in dit bos dat je de grootste diversiteit aan flora en fauna vindt. Hier komen de chimpansees voor.